95

Westland Transformeert Glastuinbouw

Het Westland ondergaat een groene revolutie met het realiseren van Warmte Netwerk Westland. Het warmtecluster Aardwarmte Maasdijk is onderdeel van Warmte Netwerk Westland. Een regiodekkend warmtenetwerk waarbij straks meerdere aardwarmtebronnen onderling worden verbonden. Warmte Netwerk Westland is een samenwerkingsverband van HVC en Capturam.

Albert Voortman, projectleider van A.Hak met de verantwoordelijkheid voor de aanleg van de leidingen, deelt zijn inzichten over het project en de uitdagingen die het met zich meebrengt.

We zitten nu in de opstartfase van het project, dat aardwarmte benut als een duurzame bron voor een warmtenet in het Westland. Het doel is ambitieus: tegen 2028 moeten alle deelnemende tuinders aangesloten zijn op het warmtenet. Dit project is een belangrijke stap in de verduurzaming van de energie-intensieve glastuinbouw.

Albert benadrukt de hechte samenwerking en het groeiende teamgevoel binnen het project. “Het streven is het werk binnen de gestelde planning te voltooien.” Zelf zou ik ook zoveel mogelijk energie neutrale machines willen gebruiken. Het systeem wat voor dit project is ontwikkeld is hiervoor een mooi speerpunt. Warmte netwerk Westland (HVC en Capturam) hebben in samenwerking met de telers een online handelsplatform opgericht. Dat betekent dat op termijn meer dan tweehonderd afnemers onderling warmte kunnen verhandelen. Over deze aanpak is bijzonder goed nagedacht.”

 

Personeel en bereikbaarheid
Een van de uitdagingen op het project is het aantrekken van gekwalificeerd personeel. Albert zou graag alles met eigen personeel op willen pakken, maar dat is helaas niet mogelijk. “Ook de toegankelijkheid op de privéterreinen van de afnemers is een uitdaging. Om de tuinders tegemoet te komen door zo min mogelijk toegangswegen af te sluiten moeten wij soms in erg krappe ruimtes werken. Uiteindelijk moeten de bedrijven bereikbaar zijn voor personeel en bewoners.”

Innovatief bouwteam
De sleutel tot succes ligt in duidelijke afspraken maken en een goede samenwerking tussen alle betrokken partijen. Ook hier werken ze in een innovatief bouwteam, bestaande uit Rotterdam Engineering, A.Hak, Welvreugd, Warmtenetwerk Westland. “Met elkaar stroomlijnen we het proces, waardoor ontwerp- en uitvoeringstijden tot wel 16 weken worden verkort en zo ook kosten bespaart.”

Er komen altijd creatieve oplossingen
Er is goede sociale dynamiek in het team. Hierdoor wordt ook de teamgeest versterkt. Ondanks externe uitdagingen, zoals beperkte ruimte en andere eisen, slaagt het team erin flexibel te blijven en gezamenlijk oplossingen te vinden.

Albert benadrukt het belang van samenwerken. “We kunnen met elkaar zoveel bereiken. Daarnaast helpen innovatieve technologieën ons natuurlijk ook, zoals batterijaanhangers. Daar experimenteren we graag mee.”

Hoe de CO2 uitstoot in Westland fors verminderd wordt
Door niet meer te verwarmen met aardgas maar met aardwarmte of geothermie is een forse beperking van de CO2-uitstoot te behalen. Diep in de aarde bevinden zich watervoerende lagen met water dat van nature warm is. Wanneer je in Nederland de grond in gaat, neemt de temperatuur per kilometer diepte gemiddeld met zo’n 30 graden Celcius toe. Dit warme water kan gebruikt worden als energiebron voor een warmtenet.

Er wordt 18,5 megawatt aan energie uit de bodem gehaald met warm water dat van 2.700 meter diepte komt. Vanuit de bron wordt het water naar een warmtewisselaarstation geleid dat de druk en temperatuur reguleert en het water ook filtert. Daarna wordt het doorgepompt naar het 80- kilometer lange leidingstelsel.

We hebben momenteel 95 vacatures online!

Bekijk ze allemaal. Misschien zit er wat leuks voor je tussen of voor iemand die jij kent.

Bekijk de vacatures