- Datum 07/07/2023
Project Haarlemmermeer
Het hoogheemraadschap van Rijnland werkt aan de renovatie en uitbreiding van de zuivering in Zwanenburg. Dit is nodig om ook in de toekomst de toenemende hoeveelheid afvalwater duurzaam te blijven zuiveren. A.Hak realiseert als onderaannemer van hoofdaannemer Mobilis al het ondergrondse leidingwerk op het terrein van de afvalwaterzuiveringsinstallatie aan de IJweg.
En dat is niet voor niets. A.Hak is gespecialiseerd in de aanleg van leidingen met grote diameters, blijkt uit het verhaal van werkvoorbereider Nick Verboven. Nick omschrijft zijn collega’s in de uitvoering dan ook als ‘grootleidingspecialisten’.
De buizen voor de aan- en afvoer naar de nieuwe boosterput en de bijbehorende broekstukken leg je niet iedere dag, vertelt hij. “De broekstukken zorgen voor de overgang tussen leidingdelen van DN 1600 en DN 1800.
De leidingen zijn zo groot dat je rechtop in de leiding kan staan. Het is voor de specialisten een mooie werkuitdaging, met leidingdelen van zo’n grote omvang.” En dat is niet voor niets. A.Hak is gespecialiseerd in de aanleg van leidingen met grote diameters, blijkt uit het verhaal van werkvoorbereider Nick Verboven. Nick omschrijft zijn collega’s in de uitvoering dan ook als ‘grootleidingspecialisten’.
Overgang tussen leidingdelen
De buizen voor de aan- en afvoer naar de nieuwe boosterput en de bijbehorende broekstukken leg je niet iedere dag, vertelt hij. “De broekstukken zorgen voor de overgang tussen leidingdelen van DN 1600 en DN 1800. De leidingen zijn zo groot dat je rechtop in de leiding kan staan. Het is voor de specialisten een mooie werkuitdaging, met leidingdelen van zo’n grote omvang.”
Staal in plaats van gietijzer
Nick is inmiddels ruim een half jaar betrokken bij het project. Hij houdt zich onder andere bezig met de inkoop en levering van materieel en materiaal. Als specialist in de aanleg van grote leidingen heeft A.Hak al in de ontwerpfase kennis ingebracht. Bedrijfsleider Peter van der Grijspaarde, projectcoördinator Alexander Schmidt en hoofduitvoerder Piet Rens wisten het hoogheemraadschap ervan te overtuigen voor stalen leidingen te kiezen, in plaats van gietijzeren leidingen. “Het is fijn dat Rijnland de ruimte heeft geboden aan onze expertise en ons advies heeft kunnen inzetten”, stelt Nick.
Hoewel de leidingdelen ‘best wel groot en lomp’ zijn, moet het staal tot op de millimeter nauwkeurig afgeleverd worden. “Een kleine afwijking in de broekstukken kan al voor grote problemen zorgen”, legt Nick uit. “Als er bijvoorbeeld door het coaten een oneffenheid zit bij de flens, kunnen er lekkages ontstaan. Mocht dit toch gebeuren, dat zorgt Buizenleverancier Kolk BV voor een expert op locatie, die dit goed en snel kan repareren. Met Kolk hebben we een hechte samenwerking, net als met de andere grote leveranciers op dit project. We hebben Saint-Gobain gevraagd om de leidingdelen van nodulair gietijzer te leveren en CCI Leidingsystemen en Kolk voor de stalen leidingdelen en hulpstukken.”
Kwaliteit geborgd
A.Hak wordt vanaf het eerste moment bij de productie en levering betrokken. Bij elke nieuwe stap in het proces houden de leveranciers A.Hak op de hoogte van de status van de leidingdelen, zodat eventuele afwijkingen in een vroeg stadium gesignaleerd worden en de kwaliteit van de broekstukken en de leiding uiteindelijk geborgd is. Ook nu de leidingen op kant liggen, worden ze nog eens extra gecontroleerd. Nick: “We kijken er altijd met meerdere ogen naar. En doordat de ervaren collega’s Peter en Piet telkens meekijken, leren wij als jongere collega’s ook steeds meer over het vak en waar we op moeten letten.”
Nick hoopt dat A.Hak de aanleg van het leidingwerk in de boosterput voor het einde van het jaar heeft gerealiseerd. Vanwege de uitbreiding op afvalwaterzuiveringsinstallatie Zwanenburg heeft A.Hak al wel een bypassleiding (DN 1200 staal) van de effluentput naar het oppervlaktewater aangelegd. “We gaan nog aan de slag met een DN100-leiding van Verdeelwerk 2 naar Nabezinktank 7, die we vanwege de slappe grondslag aanleggen op kespen met een opdrijfbeugel. Hetzelfde principe hebben we toegepast bij de bypass. Ook maken we nog een DN 600-leiding en een DN 800-leiding tussen de nieuwe rioolslibgemalen. Het is echt hartstikke mooi werk.”