84

Project Humber: pijpleiding vervangen

Met Wilko Koop, Directeur International, gaan we terug naar 2014. National Grid geeft de eerst signalen dat er een grote opdracht op de markt komt. De bestaande pijpleiding die door de rivier de Humber loopt is aan vervanging toe.

Het project vraagt om een complexe hulpconstructie om de leiding in de tunnel te installeren. En de constructie vereist dezelfde levensduur als de pijpleiding zelf. Deze uitdaging gaf A.Hak de ruimte om een vernieuwende oplossing in te dienen. Het idee ontstond om de tunnel vol te laten lopen met water en het opdrijvende vermogen van de pijp te gebruiken. De pijp kan hierdoor als een boot de tunnel in worden geduwd. Deze oplossing was goedkoper, sneller én de levensduur verlenging is gegarandeerd. A.Hak krijgt de opdracht in samenwerking met twee andere gespecialiseerde bedrijven. De juiste mensen, de veiligheidsstatistieken en de innovatieve oplossing maken het verschil.

“transforming engineering on its best”

We hebben met bestaande technieken – waaronder de pipe thruster – een oplossing bedacht die slimmer en duurzamer was. In de Natuurkundige wetten en de duwkrachten van de thruster lag de oplossing. Op kleinere schaal was deze oplossing wel eens ingezet, maar met deze lengte en dimensies was het een nieuwe uitdaging.

Wilko Koop “We hebben de klant inzicht gegeven om naar andere alternatieven te kijken. Met deze unieke oplossing durfden we het aan om een Guinness Book of Record certificaat aan te vragen.”

 

Safety first
De Management betrokkenheid van het team op het project was enorm hoog. Er is optimaal ingezet op veiligheidsrondes met klant en leveranciers om alle mogelijke gevaren ver vooraf te kunnen zien. Collega’s op onze locatie in Engeland werken samen met de Nederlandse collega’s. COVID-19 gaf een extra uitdaging, gespecialiseerde collega’s vertrokken naar Engeland zonder te weten wanneer ze weer thuis zouden komen. De mannen werden op het project met open armen ontvangen en gingen het avontuur aan.

De sleufloze techniek was een belangrijk onderdeel van deze innovatie. We zetten deze techniek in voor kabels en leidingen, maar ook voor aanlandingen van CO2 leidingen die naar zee gaan of voor aardgasproductie in de Middellandse Zee. Wilko; “met al deze mooie ideeën en technieken kunnen we onze volgende generatie boeien en werven”.

We hebben momenteel 84 vacatures online!

Bekijk ze allemaal. Misschien zit er wat leuks voor je tussen of voor iemand die jij kent.

Bekijk de vacatures