96
  • Datum 21/01/2024

TenneT en A.Hak brengen hoogspannings- kabels ondergronds met boorrig op waterstof

TenneT, de beheerder van het landelijke hoogspanningsnet, en aannemer A.Hak hebben vandaag in Bergen op Zoom een primeur met een boring met waterstof voor een hoogspanningskabel.

De kabel van elektriciteitsstation Woensdrecht naar Bergen op Zoom versterkt het elektriciteitsnet in de regio. Met deze pilot zet TenneT een volgende belangrijke stap in het verduurzamen van haar bouwprojecten, ook in gebieden met de nodige stikstofuitdagingen.

Frank Wester, directeur Operatie bij TenneT: “Voor deze boring maken we gebruik van groene waterstof. Dit soort waterstof wordt gemaakt uit water via elektrolyse met duurzame elektriciteit van zon en wind. Daarnaast worden de vrachtauto's die betrokken zijn bij het project aangedreven door 'HVO100', een bijna geheel CO2-vrije brandstof. Dit benadrukt TenneT’s ambitie om de milieu-impact van haar bouwprojecten zoveel mogelijk te verminderen.” 

Stikstofimpasse 

Omdat dit project zich in de buurt bevindt van Natura2000 gebieden, leek de stikstofuitstoot ervoor te zorgen dat de werkzaamheden stil zouden komen te liggen. Door voortdurende inspanningen om de stikstofuitstoot te verminderen, kon dit laatste gedeelte van het project echter toch doorgaan. TenneT onderzoekt samen met aannemers wat er mogelijk is om deze ‘stikstofimpasse’ te doorbreken. Zo deed TenneT onlangs met aannemer Van Gelder een boring gevoed door groene stroom uit een batterijen-pakket bij een verkabelingsproject in Breda en nu dan de samenwerking met aannemer A.Hak: 

Business unit directeur Electron bij A.Hak, Richard van Beers: “Bij A.Hak zijn we altijd op zoek naar innovatieve manieren om duurzame verbindingen aan te leggen. Belangrijk hierbij is zo min mogelijk belasting van het milieu en de omgeving. Met deze pilot zetten we een belangrijke stap in die richting.”

Duurzaamheid 

TenneT speelt een essentiële rol in de Nederlandse energietransitie en wil projecten zo duurzaam en schoon mogelijk uitvoeren. Om die reden heeft CEO Manon van Beek, haar handtekening gezet onder het convenant ‘Schoon en Emissieloos bouwen’. Dit convenant gaat over de verduurzaming van onze bouwprojecten, en dat kan via de inzet van emissieloos materieel, zoals een elektrische boring, aangestuurd door waterstofaggregaten. 

Belangrijke lessen voor de toekomst

De pilot in Bergen op Zoom draagt bij aan het leerproces over emissieloos en emissiearm werken. TenneT en haar partners verkennen daarom samen de randvoorwaarden en uitdagingen op dit gebied. Denk bijvoorbeeld aan de – nu nog – beperkte beschikbaarheid van elektrisch materieel. Desondanks benadrukt TenneT haar commitment om de komende jaren op meerdere projecten emissiearm of zelfs emissieloos materieel in te zetten. 

We hebben momenteel 96 vacatures online!

Bekijk ze allemaal. Misschien zit er wat leuks voor je tussen of voor iemand die jij kent.

Bekijk de vacatures