Succesvol boren in Colombia
De boorspecialisten van A.Hak Drillcon zijn in Nederland en elders op de wereld actief bij projecten van A.Hak en andere partijen. Met de instroom van een twintigtal oud-medewerkers van Nacap HDD is de reputatie van Drillcon alleen nog maar verbeterd. Een ploeg van deze nieuwe collega’s is al sinds juni 2012 werkzaam in Colombia, waar boringen worden uitgevoerd die voor andere bedrijven net iets te veeleisend bleken.
Sytse Faber is zo’n oud-Nacapper. Hij is inmiddels betrokken geweest bij vier boringen in Colombia. De eerste vond plaats onder de Nacap-vlag en de volgende drie onder verantwoordelijkheid van A.Hak Drillcon. Fabers rol is die van ‘projectleider op afstand’. Hij is een aantal keren in Colombia geweest, maar regelt de contacten met het management van de opdrachtgever vanuit Nederland. Daardoor was hij gemakkelijk te bereiken voor informatie over de projecten. Hij benadrukt echter dat de mensen op locatie het leeuwendeel van het werk voor hun rekening nemen. ‘Onze ploeg in Colombia, onder leiding van uitvoerder Wim Mulder, werkt zeer zelfstandig’, aldus Faber.
Bicentennial Pipeline
Drie van de vier uitgevoerde boringen maken deel uit van de aanleg van de langste oliepijpleiding van Colombia, de Bicentennial Pipeline. Deze leiding met een diameter van 36 tot 42 inch heeft bij voltooiing een lengte van 960 kilometer en loopt dan van Araguaney naar de Caribische haven van Coveñas. De Italiaanse aannemer SICIM, verantwoordelijk voor de aanleg van de leiding, sloot in februari 2012 een contract met Nacap HDD voor de eerste horizontaal gestuurde boring van 1.650 meter onder de Rio Casanara. Dat was het startsein van een grote logistieke operatie.
‘Ons equipement is door de verscheper van SICIM naar Colombia gebracht’, vertelt Syts. ‘Je hebt vooraf overleg en krijgt wat instructies over de voorbereiding. Daarna begint de grote inventarisatie. Al het materiaal moet op een lijst worden gezet. Tot op de laatste hamer moet je alles wegen en beschrijven. Daar ben je met vijf man zo vier, vijf weken mee bezig. Vervolgens is alles in Antwerpen op een boot gegaan en door SICIM in Colombia geïmporteerd.’
Goede beveiliging
De eerste boring is in juni en juli 2012 uitgevoerd. Toen de oplevering achter de rug was, bleek het doek gevallen voor Nacap. Per 1 augustus nam A.Hak een deel van het equipement over. Ook werden medewerkers van Nacap uitgenodigd om een dienstverband bij A.Hak aan te gaan. De boorclub in Colombia ging op die uitnodiging in en werkte vanaf dat moment bij A.Hak Drillcon. SICIM ging met Drillcon in zee voor de volgende reeks boringen: in oktober en november werd de Rio Tame gekruist (1.600 m) en in december 2012 en januari 2013 volgde de Rio Banadia, een boring van 800 meter.
Een werkplek in Colombia klinkt misschien niet iedereen als muziek in de oren. Het land is nogal eens negatief in het nieuws vanwege gewelddadigheden. ‘Daar houdt SICIM ook terdege rekening mee’, vertelt Faber. ‘Er is een uitgebreid veiligheidsplan en er is op het werk altijd militaire bewaking aanwezig. Ook ik kreeg bij mijn eerste bezoek aan de site een bodyguard mee. Dat is even wennen, maar die duidelijk aanwezige beveiliging werkt wel goed. Onze mensen houden zich aan de regels, ze hebben goed contacten met de lokale bevolking en ervaren de situatie ter plekke niet als bedreigend. Ze concentreren zich vooral op het interessante en uitdagende werk.’
Sterke punten
Dat de term uitdaging hier niet loos wordt gebruikt, mag wel blijken uit het feit dat twee andere boorbedrijven Colombia inmiddels hebben verlaten. ‘Het is vrij moeilijke grond met grof zand en veel stenen, waardoor het hen niet lukte. Wij komen er wel door’, zegt Faber met gepaste trots. Dat het onze ploeg wel lukt, heeft te maken met een aantal sterke punten van A.Hak Drillcon die voorheen ook voor Nacap HDD golden. ‘Wij hebben de beschikking over beter materiaal, passend bij de grondsoort. Verder gaan we serieuzer om met het gebruik van bentoniet en hebben we gewoonweg meer ervaring. Maar het belangrijkste punt is wel de staat waarin ons equipement verkeert. We hebben het onderhoud beter voor elkaar en beschikken over meer spare parts dan de concurrentie. Ook is ons arsenaal groter en kunnen we bijvoorbeeld beschikken over een groter aantal verschillende opties wanneer het gaat om de keuze van de juiste ruimers.’
Vervolgopdrachten
Deze kwaliteiten zijn inmiddels ook bekend bij de Italiaanse aannemer en bij Colombiaanse partijen. Voor een nieuwe, lokale opdrachtgever is in februari en maart een boring van 1.350 meter voor een 24inch leiding onder de Rio San Jorge uitgevoerd. De volgende boring voor de Bicentennial Pipline wordt de kruising van de Rio Tigre. Dit betreft een boring van 1.500 meter.