104

Reparatie waterleiding Texel-Den Helder

A.Hak Infranet regio West en De Vries & van de Wiel hebben in 2013 in het Marsdiep onder uitdagende omstandigheden een gebroken waterleiding tussen Den Helder en Texel hersteld. ‘Vooral een lastige klus voor de duikers die een gedeelte van het werk onder water moesten uitvoeren. De sterke stroming tijdens elke verandering van eb en vloed deden iedere dag een groot beroep op ons improvisatievermogen’, aldus projectleider Dick Blom van A.Hak Infranet regio West.

 

Eind juni 2013 ontstond in het Marsdiep op 22 meter diepte een lek aan een van de twee grote waterleidingen van Den Helder naar Texel. De enorme krachten van de getijdewerking hadden ervoor gezorgd dat ruim 160 meter van de waterleiding was gaan schuiven over de zeebodem. Door de grote inwendige druk klapte de leiding uit elkaar en werd deze losgetrokken van de Texelse kant.
In verband met een hittegolf en het toeristenseizoen heeft waterleidingbedrijf PWN vervolgens met tankwagens twee dagen lang extra drinkwater aangevoerd. Daarnaast gaf PWN op zijn website waterbesparende tips en werd via posters en flyers extra aandacht gevraagd voor verstandig en zuinig watergebruik.

Duikploeg

‘Eind juli ben ik voor het eerst met een ploeg duikers de zee op gegaan om de leiding te inspecteren’, vertelt projectleider Dick Blom van A.Hak Infranet regio West. ‘Toen kwamen wij er al snel achter dat de leiding bij Texel nog vast zat, maar aan de Den Helderzijde was afgebroken. Ruim 160 meter leiding dreef op het water en vormde vooral een gevaar voor de pleziervaart.  Rijkswaterstaat heeft  boeien geplaatst om ongevallen te voorkomen en pottenkijkers weg te houden van onze werkzaamheden.’ Vervolgens hebben Blom en zijn medewerkers de leiding aan de Texelse kant afgezaagd, afgevoerd en de overblijvende leidingstukken afgedicht met afsluitblazen.

Speciale constructie

‘Daarna hebben wij nieuw leidingmateriaal aangevoerd in de NIOZ-haven. Ook hebben wij een speciale constructie ontworpen om de leiding te kunnen verzwaren zodat deze veilig op de zeebodem kon worden afgezonken. Daarvoor zijn onder meer per meter 60 kg oude ankerkettingen gebruikt. Daarnaast hebben wij aan beide zijden van de leiding rubberen slangen (performerslangen) toegepast om onder water meer flexibiliteit te creëren om de leidingen aan elkaar te koppelen. Ook hebben wij ter ondersteuning zes buispalen van 36 meter in de zeebodem aangebracht die twee meter boven de waterlijn uitstaken’, aldus Blom.

Zeer sterke stroming

Het oorspronkelijke idee was om de leidingdelen boven water aan elkaar te koppelen, maar bij het verwijderen van de oude leiding op het Marsdiep werd Blom al snel geconfronteerd met de ontzettend sterke stroming tijdens elke verandering van eb en vloed. ‘Daarom kwamen wij al snel tot de conclusie dat boven water koppelen geen optie was. Vervolgens hebben wij twee duikploegen met vijf man per ploeg ingehuurd om de klus onder water te klaren’, aldus Blom.

Drijvend dok

Op het hoogtepunt van de uitdagende opdracht lagen maar liefst acht schepen in het water om uiteenlopende werkzaamheden te verrichten. Zo werd het nieuwe leidinggedeelte vanuit de NIOZ-haven ingevaren om deze vervolgens tijdens doodtij op de zeebodem te laten zakken en met stenen te verzwaren. ‘Daarbij hebben wij onder meer gebruik gemaakt van een groot drijvend dok met een 200 tons hijskraan, een schip met een Airmove-installatie en een hijskraan, twee multischepen en een patrouilleboot om de pleziervaart weg te houden. Met de reparatie van de oostelijke zinker aan de Texelse zijde zijn wij ruim drie dagen bezig geweest, maar uiteindelijk is het allemaal gelukt.’

Improviseren

‘Het team van A.Hak Infranet regio West heeft naar aanleiding van het vraagstuk alle kennis gebundeld en intensief samengewerkt. Toch was het alle dagen improviseren om de opdracht netjes af te ronden’, aldus Blom.

We hebben momenteel 104 vacatures online!

Bekijk ze allemaal. Misschien zit er wat leuks voor je tussen of voor iemand die jij kent.

Bekijk de vacatures