Demonstratiedag ploegtechniek
Op 16 november 2018 demonstreerde A.Hak Electron de grondverdringende techniek voor het aanleggen van kabels in één procesgang.
De grondverdringende techniek, ook wel ploegtechniek genoemd, kon op veel belangstelling en enthousiasme rekenen bij de uitgenodigde relaties.
Hoe werkt het?
Bij de traditionele aanleg van kabels graven we eerst een sleuf en pompen we het grondwater weg. Daarna brengen we een zandlaag aan op de bodem van de sleuf om de kabels te beschermen. We leggen de kabels en vervolgens maken we de sleuf weer dicht. Bij de grondverdringende techniek wordt de grond op de gewenste diepte geopend met een ploeg.
Ook mantelbuizen
De ploeg maakt een smalle sleuf, die groot genoeg is voor de kabel of kabelbundel. Die wordt via de ploeg direct in de smalle sleuf gebracht. Bovendien kan de ploeg in dezelfde ploeggang mantelbuizen inbrengen, waardoor je kosten bespaart. Ook kan een pakket schoon zand rondom de kabel of kabelbundel worden aangebracht voor extra bescherming.
In één procesgang
Direct nadat de kabels op hun plaats liggen, sluit de grond zich weer. Vanuit de ploeg brengen we op de gewenste diepte boven de kabels een waarschuwingsband of afdekplaten aan. Al deze handelingen worden in één procesgang uitgevoerd. Ook besparen we op tijd en kosten doordat we niet hoeven te bemalen.
Sneller en goedkoper
Door de inzet van deze techniek kan A.Hak sneller en daarmee vaak goedkoper kabels aanleggen. Een goede manier om bij te dragen aan het verbeteren en uitbreiden van het elektriciteitsnet en daarmee aan het behalen van ambitieuze klimaatdoelstellingen.
Sneller elektrificeren
Een uitgebreid interview met Business Development Manager Peter Barendregt vind je hier.
Lees meer