'Zonder mensen geen transitie'
Bedrijven hebben grote moeite om aan voldoende personeel te komen. Ruim 1 op de 6 bedrijven heeft voor meer dan 10% van het aantal werknemers vacatures openstaan. Dit blijkt uit een rondvraag onder deelnemers aan de jaarlijkse Strategie Summit Energie & Utilities die mede op initiatief van A.Hak is uitgevoerd. Zestig procent van de ondervraagde bestuurders verwacht dat het aantal openstaande vacatures de komende jaren gaat oplopen.
‘De omstandigheden op de arbeidsmarkt vormen het grootste risico voor het vertragen van de energietransitie’, zegt Jan Schipper, directeur business development bij A.Hak en mede-initiatiefnemer van het onderzoek ‘Realisatie van de energietransitie’, uitgevoerd door 54events. ‘Het structurele personeelstekort en het weglekken van kennis en ervaring door de vergrijzing wordt onderschat.’ Bedrijven ondervinden nu al problemen door de tekorten, zoals verhoogde werkdruk en vertraging bij de uitvoering van werkzaamheden.
'Sla de handen ineen'
‘Wij roepen de sector op om hier de handen ineen te slaan en te zoeken naar andere vormen van samenwerken, andere manieren van contracteren en meer ruimte creëren voor innovatie', zegt Schipper. 'De tekorten zijn zichtbaar in alle sectoren, terwijl voor de realisatie van de energietransitie de komende jaren juist extra denk- en mankracht nodig is. Het probleem van personeelstekort overstijgt individuele bedrijven. Als de markt de groeiende vraag niet kan beantwoorden, stagneert de energietransitie. Het is een maakbaarheidsprobleem.'
Voor ondervraagde bestuurders en beslissers is de arbeidsmarktproblematiek niet de enige uitdaging. Driekwart van de bestuurders vraagt om een standvastig overheidsbeleid, met zekerheid voor de lange termijn. Ongeveer de helft wil meer ruimte en financiële steun voor innovatie. Tegelijk is voor ruim een derde een marktbrede CO2-heffing bespreekbaar, voor alle sectoren, mits geregeld in EU-verband.