84

Bouw stikstofinstallatie Zuidbroek officieel van start gegaan

De Groninger gaskraan wordt de komende jaren steeds verder dichtgedraaid. Op maandagmiddag 9 maart heeft minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat het startsein gegeven voor de bouw van de stikstofinstallatie nabij Zuidbroek.

De Groninger gaskraan wordt de komende jaren steeds verder dichtgedraaid. Op maandagmiddag 9 maart heeft minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat het startsein gegeven voor de bouw van de stikstofinstallatie nabij Zuidbroek. De minister gaf het startsein samen met Gasunie CEO Han Fennema, Commissaris van de Koning in Groningen René Paas, burgemeester Midden-Groningen Adriaan Hoogendoorn en vertegenwoordigers van de aannemers Air Products en Visser & Smit Hanab / A.Hak.

De nieuwe installatie is een essentiële bouwsteen van de kabinetsplannen om de gaswinning versneld af te bouwen en zal medio 2022 in gebruik worden genomen. Uitbreiding van de stikstoffabriek is een belangrijke schakel in de Nederlandse Energietransitie. In deze installatie wordt stikstof uit de lucht gewonnen en gemengd met hoogcalorisch gas. Zo ontstaat laagcalorisch gas wat wél bruikbaar is voor Nederlandse consumenten en bedrijven.

De stikstofinstallatie bij Zuidbroek zal worden gebouwd door het Amerikaanse Air Products. Het beslaat een terrein van ongeveer 12 hectare en krijg een capaciteit van 180.000 m³ stikstof per uur. Deze capaciteit is ruim 10 keer groter dan de bestaande stikstofinstallatie in Zuidbroek. Voor dit project ontvingen A.Hak en Visser & Smit Hanab al eerder de gunning.

Bouw stikstofinstallatie Zuidbroek

Bouw stikstofinstallatie nabij Zuidbroek

We hebben momenteel 84 vacatures online!

Bekijk ze allemaal. Misschien zit er wat leuks voor je tussen of voor iemand die jij kent.

Bekijk de vacatures