Warmtenetten
A.Hak heeft een indrukwekkende staat van dienst als het gaat om ontwerp, aanleg en onderhoud van warmtenetten. Onze ervaring strekt zich uit over bijna veertig jaar. Van de aanleg van warmtetransportleidingen met een grote diameter tot de aansluiting achter de voordeur. Van werk in het weiland en de woonwijk tot de aansluiting van woonboten.
Warmtenetten spelen een belangrijke rol in de verduurzaming van onze energievoorziening. Ze maken over het algemeen gebruik van warmte die vrijkomt in de industrie of bijvoorbeeld bij afvalverbranding. Met deze ‘restwarmte’ worden huishoudens en bedrijven in een gesloten systeem voorzien van warmte en warm water, zonder dat daarvoor opnieuw energiebronnen worden aangesproken. Het resultaat is een aanzienlijke vermindering van de totale CO2-uitstoot.
Duurzamer alternatief
Het idee achter warmtenetten is zeker niet nieuw. Utrecht had al in 1923 de Nederlandse primeur. De belangstelling voor ‘stadsverwarming’ heeft sindsdien ups en downs gekend. De populariteit steeg meestal wanneer er iets aan de hand was met fossiele brandstoffen. Dat was ook het geval bij de groeisprint op het gebied van stadsverwarming aan het eind van de jaren zeventig van de twintigste eeuw. Geschrokken van de oliecrisis zocht de westerse wereld naar alternatieven. A.Hak haakte hierop in.
Sinds 1980
Als wij vertellen dat we al veertig jaar ervaring hebben met de aanleg van warmtenetten, is dat dus niet overdreven. In 1980 legden we zo’n 3.000 meter pijp-in-pijp aan voor de wijkverwarming in de Meppelse wijk Koedijkslanden. Een jaar later vermelden onze boeken een stadsverwarmingsproject in Leeuwarden en gaat A.Hak op warmtenetavontuur in Denemarken.
Uit dezelfde periode stamt onze relatie met het huidige Stadsverwarming Purmerend. Mede door hun vroege instapmoment is maar liefst 75% van alle gebouwen in deze gemeente aangesloten op het warmtenet en noemt Purmerend zichzelf dé warmtehoofdstad van Nederland. Dan mogen wij ons beste warmte-aannemer van Nederland noemen.
Samen op weg naar 2030
Alle Nederlandse gemeenten moeten voor eind 2021 een Transitievisie Warmte opstellen. Hierin wordt een tijdsplanning opgesteld voor het verduurzamen van de wijken. Wij denken graag met u mee over de mogelijkheden voor een warmtenet zoals de bepaling van het tracé, materiaal, aanlegtechniek en omgevingsmanagement.
Lees verderECLUSE officieel geopend
ECLUSE, het stoomnetwerk in de haven van Antwerpen, is op vrijdag 15 maart door twee Vlaamse ministers officieel in gebruik gesteld.
Warmtenet Dordrecht
De groene ringweg, onderdeel van het Warmtenet Dordrecht, is sinds 28 maart 2019 helemaal rond dankzij de laatste las, die ook wel 'gouden' las wordt genoemd.