84

Boogboring

Bij het verleggen van een 18" leiding voor Gasunie voerde A.Hak in oktober 2014 zijn eerste boogboring uit.

De boring bij Borsele maakte deel uit van een project voor Gasunie waarbij een 18" leiding werd verlegd. A.Hak Drillcon was uiteraard het uitvoerende bedrijf en A.Hak Leidingbouw was hoofdaannemer van het project. De reden voor deze operatie was de verbreding van de N62 tussen de Westerscheldetunnel en de A58, genaamd Sloeweg. De totale lengte van het tracé bedroeg 1.600 m, waarvan 1.350 m ondergronds. 

Minder ruimte nodig

Een boogboring is een variant op de horizontaal gestuurde boring (HDD) waarbij mechanisch voorgebogen buizen worden gebruikt. De buizen worden ter plaatse door de buigmeester gebogen. Deze techniek levert twee voordelen op. ‘Met de voorgebogen buizen is het mogelijk om met een kleinere boogstraal een HD-boring uit te voeren. Dat wil zeggen dat de bocht in de pijp scherper is waardoor het intrede- en uittredepunt dichter bij elkaar kunnen liggen’, licht Michiel Houdijk, projectleider van A.Hak Leidingbouw, toe. ‘Daarnaast heb je bij een boogboring minder ruimte nodig om de boorstreng uit te leggen.’

Doorzettingsvermogen

Naast de boring waren er bij dit project nog heel wat andere werkzaamheden waarvoor A.Hak verantwoordelijk was, zoals het uitvoeren van 115 stuks 18" lassen met verschillende wanddiktes, leggen van droge zinkers, verwijderen van leidingen, plaatsen van damwanden, detailengineering en verschillende coat-, cultuurtechnische- en civiele werkzaamheden. ‘Om dit vlekkeloos en binnen de planning uit te kunnen voeren, hebben we al onze werkzaamheden tot in de kleinste details moeten plannen. Ook de wegkruising, die volgens een voorwaarde in het contract in een weekend moest plaatsvinden, zorgde voor een uitdaging. We hebben het mede aan het doorzettingsvermogen van ons projectteam te danken dat al het werk binnen de gestelde planning heeft kunnen plaatsvinden en aan alle eisen is voldaan. Uitvoerder Marc Dollevoet en werkvoorbereider Siep Bos hebben hier een cruciale rol in gespeeld’, aldus Houdijk.

Boogboring Borsel oktober 2014

We hebben momenteel 84 vacatures online!

Bekijk ze allemaal. Misschien zit er wat leuks voor je tussen of voor iemand die jij kent.

Bekijk de vacatures