- Datum 06/07/2022
Eén kilometer warmteleiding dertig meter diep onder A35 door
Duurzame warmte slim inzetten om grotendeels van het aardgas af te kunnen. Koninklijke Grolsch en Twence gaan het realiseren. Met de warmteleiding, die we deze week onder de A35 hebben doorgetrokken, is opdrachtgever Twence dichterbij de oplevering eind december 2022.
Er is twee keer een leiding van vijfhonderd meter, onder de A35 door, getrokken. Een megaklus, maar we zijn er.
Om warmte te kunnen leveren aan Koninklijke Grolsch wordt er een warmteleiding aangelegd. Deze loopt ondergronds vanaf de Warmtekrachtcentrale Ennatuurlijk over industrieterrein de Marssteden in Enschede. Maar hoe kom je bij Grolsch als daar een drukke verkeersader, ofwel de A35, kruist? Eronderdoor dus!
Een grote operatie, want er vond twee keer een boring en twee keer een intrekoperatie plaats voor een aanvoer- én een afvoerleiding. Het doel? Warm water heen, afgekoeld water retour om weer op te kunnen warmen. Eén leiding van vijfhonderd meter is, onder begeleiding van 4 kranen, richting Grolsch getrokken. Op dertig meter diepte. Je kunt je voorstellen dat dit een speciale operatie is. Na meer dan een week boorwerkzaamheden, verdwijnt vijfhonderd meter leiding in ongeveer vier uur tijd voorgoed onder de grond.
Vanaf eind 2022 kan de warmte door Koninklijke Grolsch worden ingezet. Hierdoor wordt haar CO₂-emissie met 72% gereduceerd: zo’n 5.500 ton per jaar. Dat is vergelijkbaar met het gasverbruik van 1.800 huishoudens. Twee derde van de warmtevraag van Koninklijke Grolsch wordt dan ingevuld met warmte van Twence.
Andrei Haret, managing director Koninklijke Grolsch: “Het is onze ambitie om in 2025 volledig CO2-neutraal te zijn met onze brouwerij. De samenwerking met Twence stelt ons in staat om grotendeels over te schakelen van fossiele energie naar duurzame energie. Hiermee zetten wij niet alleen een grote stap richting onze eigen ambities, maar hopen wij ook andere bedrijven te motiveren om voor duurzame oplossingen te kiezen.”
Marc Kapteijn, directeur Twence: “Twence wil hiermee het stedelijk gebied verduurzamen. Hoe eerder we met alle mogelijke energiebronnen van het gas af zijn, hoe beter voor de regio. Wij hebben duurzame warmte beschikbaar voor meer dan 100.000 woningen. Nu is de tijd om die in te gaan zetten en het verschil te maken.”