Kunststofleidingen in Amsterdam
Op 14 oktober 2011 zetten de directies van netbeheerder Alliander en A.Hak Infranet hun handtekening onder een contract voor het jaarlijks vervangen van zo’n twintigduizend aansluitingen op het gebied van gas en elektriciteit in Amsterdam.
Alliander keek in Amsterdam tegen een behoorlijke uitdaging aan. De overheid heeft bepaald dat gietijzeren gasleidingen vervangen moeten worden door kunststof leidingen. Ook op het gebied van elektriciteit legt metaal het af tegen moderner materiaal: stalen meterborden worden eveneens vervangen door kunststof. Bij het vervangen van de gasleidingen besloot Alliander de betreffende woningen meteen van slimme elektriciteitsmeters te voorzien. Omgekeerd wordt de gasleiding meteen meegenomen wanneer elektriciteit het hoofdwerk vormt.
Slimme meters
Overheidsregels zijn niet de enige aanleiding voor het werk. De komende jaren zal naar verwachting het gasgebruik afnemen, onder andere doordat veel woningen en andere gebouwen niet meer met gas, maar door warmtewisselaars of met elektriciteit van zonnepanelen en windmolens verwarmd worden. Tegelijkertijd zal het gebruik van elektriciteit alleen maar verder toenemen, bijvoorbeeld door de stijgende populariteit van hybride en volledig elektrische auto’s. Dat zal tot piekbelastingen leiden waar het elektriciteitsnet niet op is berekend. En dan komen die slimme meters van pas.
Deze moderne meters zijn namelijk volledig digitaal, op afstand uitleesbaar en programmeerbaar, ze lezen direct het verbruik af en zijn in de toekomst met gekoppelde randapparatuur in staat daarop te reageren. ‘Staat er in een woning een wasmachine aan terwijl ook de elektrische auto wordt opgeladen, dan kan de slimme meter het opladen van de auto onderbreken tot de wasmachine klaar is’, legt Rob van Wassem, projectleider bij A.Hak Infranet B.V. regio West uit. ‘Doordat de meters allemaal aan elkaar gekoppeld zijn en continu het gebruik monitoren, kunnen er ook maatregelen getroffen worden in een heel gebied. Bijvoorbeeld door de energie van zonnepanelen door te schakelen naar een wijk waar het verbruik op een zeker moment erg hoog is.’ Toekomstmuziek? Misschien. Maar wel een toekomst waar Alliander zich nu al op voorbereidt en waar A.Hak Infranet regio West vijf jaar lang een flinke kluif aan heeft. ‘Je hebt het namelijk over enorme volumes’, zegt Van Wassem. ‘Per jaar verzorgen we een kleine twintigduizend aansluitingen.’
Dashboard
Om te zorgen dat die grote aantallen ook daadwerkelijk gehaald worden, wordt het project strak aangestuurd. ‘Per maand worden targets afgesproken die we aan de hand van een dashboard met de belangrijkste KPI’s (key performance indicators) bespreken met Alliander.’ Van Wassem laat een voorbeeld van zo’n maandelijks dashboard zien. In percentages wordt aangegeven hoe succesvol A.Hak Infranet regio West die maand is geweest op gebieden als veiligheid, kwaliteit en klanttevredenheid. ‘Gelukkig staan we voornamelijk in het groen, want we werken met een bonus-malus-systeem. Als we goed werk leveren kan het contract bovendien met twee jaar worden verlengd.’