91

Eigen initiatief loont bij Humber

Princess Anne en de BBC zijn al langs geweest bij ‘ons’ Humber project in het Noordoosten van Engeland. Het is dan ook bijzonder: wereldwijd is het de langste pijpleidingtunnel onder een rivier. En de aanbesteding werd gewonnen met een compleet andere oplossing dan de opdrachtgever zelf had bedacht.

 

De Humber is een riviermonding in het Noordoosten van Engeland, op ongeveer een uur rijden van Leeds. De rivieren Trent en Ouse komen hier samen en monden uit in de Noordzee. In de bodem van de Humber is in de jaren zestig een transportleiding aangelegd die de gebieden ten Noorden van het water van aardgas voorziet. Deze leiding lag in eerste instantie mooi afgedekt, maar daar bracht de getijdewerking in de rivier verandering in. Het verschil in waterstand tussen eb en vloed bedraagt wel zes meter en de sterke stroming die daardoor ontstaat, heeft de pijpleiding steeds verder blootgelegd. Dat vormt een risico voor deze belangrijke levensader in de Engelse gasinfrastructuur.

PLAN MET TE VEEL RISICO’S

National Grid, de verantwoordelijke gastransporteur, schreef daarom in 2014 een aanbesteding uit voor de vervanging van de pijpleiding. De opdracht was een 5 km lange tunnel met een levensduur van 120 jaar en daarin een pijpleiding voor het transport van aardgas met een levensduur van minimaal 40 jaar. National Grid had het plan opgevat om de pijpleiding via een rollenbaan in de tunnel naar de overkant te kunnen duwen. De techneuten van A.Hak zagen dat plan en wezen een flink aantal risico’s aan. De coating van de pijp zou kunnen beschadigen wanneer een van de wieltjes zou bezwijken onder het gewicht. Dat zou negatief uitwerken op de gewenste levensduur van de leiding. Ook zouden er bij de voorgestelde werkwijze medewerkers in de tunnel moeten werken tijdens het invoeren van de pijpleiding. Een gevaarlijke en daarom onwenselijke situatie.

SUPERIEUR ALTERNATIEF

A.Hak trok dus de stoute schoenen aan om samen met twee partners, Skanska en PORR, een alternatief plan uit te werken. Kort samengevat: bouw eerst een tunnel, laat die vollopen met water en laat de leiding daarin ‘zweven’. Een oplossing die briljant is in zijn eenvoud, vond ook National Grid. Het was wellicht een gewaagde actie om het plan van de opdrachtgever volledig links te laten liggen en een compleet ander voorstel in te dienen, maar het bleek een gouden greep. National Grid beloonde het initiatief

Voor de uitvoering van het plan werkt A.Hak samen in een joint-venture met twee partners van naam. De Zweedse gigant Skanska, die ook sterk vertegenwoordigd is in het Verenigd Koninkrijk, en het Oostenrijkse PORR dat onder meer uitgebreide ervaring heeft met het bouwen van grootschalige tunnels. Knowhow die je graag aan boord hebt bij het ontwerpen en aanleggen van een vijf kilometer lange tunnel die een gegarandeerde levensduur van 120 jaar moet hebben.  

‘ZWEVENDE’ PIJPLEIDING

De met water gevulde tunnel ligt circa 31 meter onder de rivierbodem en heeft een diameter van ruim vier meter. Om het drijfvermogen van de leiding precies goed te krijgen, wordt de leiding verzwaard met een concrete weight coating, een laag beton die tevens als bescherming dient. De grote diameter van de tunnel biedt voldoende ruimte om de 42” leiding in te laten ‘zweven’. Wanneer de leiding uitzet, omdat het gas dat er doorheen gaat tijdens het transport heel warm kan worden, is dat ook geen probleem. Hooguit schuurt de betonnen coating om de leiding wat tegen het beton van de tunnel, maar dat levert geen problemen op. De buisleiding wordt ook beschermd met een kathodisch systeem ontworpen door het Nederlandse bedrijf Van der Heide.

KONINKLIJKE GOEDKEURING

Nergens ter wereld is een vijf kilometer lange tunnel met een pijpleiding te vinden. En de oplossing met de leiding die in het water zweeft is ook nooit eerder op deze schaal toegepast. Het project mag dan ook op de nodige belangstelling rekenen. Experts van over de hele wereld kijken mee hoe we dit doen en de BBC heeft een reportage gemaakt, te zien via een link op onze website.

In april 2019 kreeg de projectlocatie zelfs bezoek van Princess Anne, de zus van kroonprins Charles. ‘Koninklijke goedkeuring voor de pijpleiding onder de Humber’, kopten Engelse kranten. De ‘Princess Royal’ was zeer onder de indruk van het werk aan de pijpleiding. Tot groot genoegen van National Grids projectdirecteur Steve Ellison die het bezoek opvatte als erkenning voor het feit dat hier een ongelofelijk sterk staaltje werk wordt verricht dat cruciaal is voor de energievoorziening van het Verenigd Koninkrijk. 

We hebben momenteel 91 vacatures online!

Bekijk ze allemaal. Misschien zit er wat leuks voor je tussen of voor iemand die jij kent.

Bekijk de vacatures