• ‘Oplopend tekort arbeidsmarkt blokkeert energietransitie’

‘Oplopend tekort arbeidsmarkt blokkeert energietransitie’

8 juli 2019

Bedrijven hebben grote moeite om aan voldoende personeel te komen. Ruim 1 op de 6 bedrijven heeft voor meer dan 10% van het aantal werknemers vacatures openstaan. Dit blijkt uit een rondvraag onder deelnemers aan de jaarlijkse Strategie Summit Energie & Utilities die mede op intiatief van A.Hak is uitgevoerd. 60 procent van de ondervraagde bestuurders verwacht dat het aantal openstaande vacatures de komende jaren gaat oplopen.

Lees hier het volledige rapport.

‘De omstandigheden op de arbeidsmarkt vormen het grootste risico voor het vertragen van de energietransitie’, zegt Jan Schipper, directeur business development bij A.Hak en mede-initiatiefnemer van het onderzoek ‘Realisatie van de energietransitie’, uitgevoerd door 54events. ‘Het structurele personeelstekort en het weglekken van kennis en ervaring door de vergrijzing wordt onderschat.’ Bedrijven ondervinden nu al problemen door de tekorten, zoals verhoogde werkdruk en vertraging bij de uitvoering van werkzaamheden. ‘Wij roepen de sector op om hier de handen ineen te slaan en te zoeken naar andere vormen van samenwerken, andere manieren van contracteren en meer ruimte creëren voor innovatie, zegt Schipper.

De tekorten zijn zichtbaar in alle sectoren, terwijl voor de realisatie van de energietransitie de komende jaren juist extra denk- en mankracht nodig is. Het probleem van personeelstekort overstijgt individuele bedrijven. Als de markt de groeiende vraag niet kan beantwoorden, stagneert de energietransitie. ‘Het is een maakbaarheidsprobleem’, zegt Schipper.

Voor ondervraagde bestuurders en beslissers is de arbeidsmarktproblematiek niet de enige uitdaging. Driekwart van de bestuurders vraagt om een standvastig overheidsbeleid, met zekerheid voor de lange termijn. Ongeveer de helft wil meer ruimte en financiële steun voor innovatie. Tegelijk is voor ruim een derde een marktbrede CO2-heffing bespreekbaar, voor alle sectoren, mits geregeld in EU-verband.

 

 • nieuws

  Succesvolle boring Warmtenet Alkmaar Succesvolle boring Warmtenet Alkmaar

  Succesvolle boring Warmtenet Alkmaar

  Als onderdeel van de aanleg van Warmtenet Alkmaar voerde A.Hak op dinsdag 17 april een succesvolle boring uit onder de Westtangent in Heerhugowaard.

 • nieuws

  Dronebeelden River Humber Gas Pipeline Replacement Dronebeelden River Humber Gas Pipeline Replacement

  Dronebeelden River Humber Gas Pipeline Replacement

  Bekijk het River Humber Gas Pipeline Replacement Project vanuit de lucht.

 • projecten

  Warmteleiding IJmeer Warmteleiding IJmeer

  Warmteleiding IJmeer

  Maar liefst zes A.Hak-bedrijven werkten onder onze verantwoordelijkheid aan de aanleg van een unieke warmtetransport- leiding onder het IJmeer.

 • nieuws

  Verbreding A6 Almere Verbreding A6 Almere

  Verbreding A6 Almere

  Het verleggen van kabels en leidingen voor de verbreding van de A6 bij Almere vergde van de vele betrokken partijen uitstekende samenwerking.