94

Gasopslag Bergermeer op schema

TAQA Energy en haar partner Energie Beheer Nederland (EBN) laten in Bergermeer de grootste ondergrondse gasopslag van West-Europa aanleggen. Het werk dat in 2012 begon, kende in maart 2013 een belangrijke deadline in verband met het broedseizoen van vogels in het gebied. A.Hak Leidingbouw kan melden dat die deadline is gehaald.

De gasopslag in Bergermeer helpt om de pieken en dalen in de vraag naar aardgas op te vangen.  In de zomer, wanneer de vraag laag is, kan het overschot in de bodem worden opgeslagen. Hierdoor is er bij grotere vraag in de winter voldoende gas beschikbaar en worden prijsschommelingen gedempt.

A.Hak leverde met verschillende bedrijven een bijdrage aan het project. A.Hak Drillcon heeft diverse boringen uitgevoerd. A.Hak Leidingbouw is onder meer verantwoordelijk voor de aanleg van acht nieuwe transportleidingen van en naar de gasopslag, met een totale lengte van 37,5km. A.Hak Infranet regio West assisteerde bij isolatiewerkzaamheden aan de leidingen.

HOGE OGEN

TAQA heeft onder meer voor A.Hak gekozen vanwege de uitgebreide ervaring van A.Hak Drillcon met complexe boringen. In het tracé moest onder andere onder spoorlijnen, waterkeringen en polders worden geboord. Ook A.Hak Leidingbouw sprong er positief uit vanwege haar ervaring met een grote diversiteit aan verschillende soorten pijpleidingen. Bij dit project wordt onder andere gebruikgemaakt van superduplex leidingen. Deze buizen van een sterke en duurzame staalsoort zijn heel geschikt voor de afvoer van het restproduct dat vrijkomt bij het oppompen van het aardgas dat nog in het veld aanwezig is. Naast technische expertise gooiden ook het plan van aanpak en de offerte van A.Hak hoge ogen.

BROEDSEIZOEN VOGELS

De uitdaging in de planning van dit project werd voor een groot deel veroorzaakt door de natuur. ‘Het tracégedeelte moest uiterlijk 15 maart afgerond zijn’, zegt Gert Bonder, projectleider bij A.Hak Leidingbouw. ‘Het ligt namelijk grotendeels in een natuurgebied waar veel vogels broeden. Die deadline hebben we gehaald. Dat betekent wel dat we pas half juli weer met de clean-up aan de slag kunnen, wanneer het broedseizoen voorbij is. In de tussentijd kan op diverse locaties het leidingwerk worden aangebracht en worden de glasvezelkabels ingeblazen en aangesloten. ’

Sinds we in het najaar over dit project berichtten heeft A.Hak Leidingbouw nog twee nieuwe opdrachten verworven. Voor Gasunie worden twee schema’s (koppelpunten) gemaakt in Westertocht en Egmondermeer. De leidingen van TAQA Energy en Gasunie worden daar aan elkaar gekoppeld zodat uitwisseling van gas kan plaatsvinden.

 

We hebben momenteel 94 vacatures online!

Bekijk ze allemaal. Misschien zit er wat leuks voor je tussen of voor iemand die jij kent.

Bekijk de vacatures